חלק שני – שביל פריז
מוכנים לסיור מסלול שיש בו הכל מהכל! סיור – הצעת מסלול שבו נעבור את כל הרובעים של פריז, לפי השבלול של העיר,
הקדמה חשובה
המסלול שהצעתי לכן הוא לפי השבלול, ספירלה שגדלה וגדלה, כלפי פנים או כלפי חוץ, לבחירתכם. וספירלה יש בה משהו מסחרר, כך גם המסלול הזה – זה תכנון הליכה ושיטוטים בין הארוכים והמגוונים שאפשר לחוות בפריז. מדובר בשיטוט שיקח אתכם ליום ולילה של שיטוט. ויותר מזה, בכל חלק ובכל רובע תפגשו כל כך הרבה סגנונות ותכנים ושכבות היסטוריה. כל זה הופך את המסלול הזה למסלול שהשגתו היא מעל חוויה שאולי מעל הזמן האנושי, מעל אפשרות ההכלה של זמן קצוב, ואולי יהיה ניתן להשיג את המסלול הזה בהתמסרות מוחלטת אל העיר, אולי אפילו לתכנן מראש את מקומות הלינה, סוג של שביל ישראל, רק שביל פריז.

השתדלתי למקם את נקודת המעבר בין הרובעים באמצע הרובע מבחינה גיאוגרפית. ובחרתי מקומות שהם לא אובייס (חוץ מהרובע העשרים), כי האובייס בכל אופן נגיש תמיד וגם תגיעו אליו בטוח בדרככם ובשיטוטיכם, ומי יודע, אולי בזכות שיטוטיכם יהיו מקומות שיהפכו לבסיסיים עבורינו המטיילים.
תוכלו למצוא קישור לכל אחד מהמיקומים בלחיצה על שם המקום.
חשוב לי לכתוב מה שכתבתי גם בחלק א׳. פריז היא עיר גדולה. ובעיר גדולה כמו עיר גדולה, יש דברים ובני אנוש טובים ודברים ובני אנוש פחות טובים, והמטיילת צריכה לשמור את נסיון החיים שלה מערים גדולות (וגם מכפרים קטנים עם אורחים מהעיר הגדולה), כדי להנות באופן המיטבי מהעיר, תוך שמירה על הבטיחות האישית.
אז קדימה! מוכנות לצלול ולטייל בעיר האינסופית, שהיא ללא הפסקה בעבר בהווה ובעתיד, המוארת והקסומה הזו?
כתבתי לכן את הצעת המסלול מהרובע הראשון אל הרובע העשרים, אך באותה מידה (ואולי אפילו מומלץ…) להתחיל מהרובע העשרים אל הרובע הראשון. מצד אחד להתחיל מהרובע הראשון מאפשר לנו לחוות את חווית הגדילה והצמיחה של פריז מעיר קטנה לפני למעלה מ1500 שנה, ואת תנועת ההיסטוריה, מצד שני, הרובעים ה20 ומטה מאפשרים לנו חווית חזרה אל העבר, חווית התקרבות יותר ויותר אל הסמלים והמקומות ההיסטוריים והמייצגים של העיר פריז, כמו הארמונות של מרכז העיר, המקומות התיירותיים המפורסמים וסיום בנקודת האחד. להחלטתכם כי טובה.
יאללה, הזמן דוחק והעיר ממשיכה לגדול.
נקודת ההתחלה שלנו היא במקום מאוד מאוד מעניין, בין הפאלה רויאל לבין ארמונות הלובר, פלאס פאלה רויאל .
שם יש בניין של קרן קרטייה שנמצא בשיפוצים, ולכן הם קראו לאדריכל ז׳אן נובל (Architecture Jean Nouvel / chantier Fondation Cartier) שיבוא ויעצב להם ״תפאורה״ לשיפוצים. והתוצאה המרהיבה של כיסוי הפיגומים ואיזור הבניה הוא מבנה מתוחכם (באמת!) ועתידני, שמשתלב בצורה מושלמת עם הארכיטקטורה המקומית. המבנה הזה אמור להישאר עד סוף 25, ולמה בחרתי להציע להתחיל ממקום שהוא זמני בנוף? קודם כל, זה אחד הדברים המקסימים בפריז – פיגומים מקושטים בכל מיני דרכים, בנייינים בבניה מכוסים בבד מצוייר, ובכלל עושים כמיטב יכולתם שעבודות הבניה לא יפגעו בהרמוניה הויזואלית של העיר. חוץ מזה, הבניין הזה מרתק ומזכיר לי את האגדה על הצייר והמראות.

נקודה שניה – רובע שני – פלאס דה לה בורס לשעבר, Pl. de la Bourse, כלומר מקום הבורסה, נבנה ב-1825, כיום ארמון ברונייאר, על האדריכל שבנה אותו וששאב השראה ממקדש אספייאנוס שהיה ברומא, ואכן, מדובר במבנה מרשים ומעניין.

נקודה שלישית רובע שלישי (שיש בו חלק משכונת המארה) – כיכר הטמפל על שם אלי ויזל. Square du Temple – Elie Wiesel. אלי ויזל הוא הראשון משני זוכי פרס נובל לשלום שנזכיר בהצעת המסלול. ובכלל יש לו סיפור חיים ועשייה מעוררי השראה ומחשבה. גינה מקסימה עם ברכונת, אולי הזדמנות לשבת קצת לכתוב מה ראיתם ומה עברתם, אפשר גם לצייר, לקרוא, לבהות או לשוחח עם שכניכם לספסל, כי בפריז זה יותר ממקובל 🙂 אחרי טקס ברכות השלום הנימוסי.

נקודה רביעית רובע רביעי (עדיין חלק משכונת המארה מצוי בו) – גינת ההוטל דה סנס, Jardin de l'Hôtel de Sens, הדרך הייתה ארוכה ומגיעה לנו עוד גינה ציבורית ;). בצמוד לגינה המתוקה הזו עומד אחד מההוטל פרטיקוליר של המארה, הארמונות המפורסמים של המארה שלרוב יהיו טירה מקסימה עם חצר וגינה, והטירה הזו, ההוטל פרטיקוליר הזה’ הוסב להיות ספריה כך שאפילו תוכלו להכנס אם תגיעו בשעות הכניסה.

נקודה חמישית רובע חמישי (רובע לטיני) – זהו רובע מאוד מאוד גדול, שמכיל בתוכו אינספור מקומות חמד, ובחרתי למקם את נקודת המעבר בארנה דה לוטסיה, Arènes de Lutèce,

שהיא אחד משני השרידים האחרונים להתיישבות הרומית, הפרה מונציפליות של פריז, כפי שמתאר השלט במקום, שהוצב על ידי אגודת ״ידידי הארנה״ ושמייסדה היה לא אחר מויקטור הוגו, שהוא קלף מנצח בכל מה שקשור להיסטוריה של פריז.

נקודה שישית רובע שישי (יש בו עדיין חלקים שנחשבים רובע לטיני) – נקודת המעבר שלנו היא טיילת ההליכה אל הסמינר, מין טיילת קטנטנה בין הלוקסמבורג לסן זרמן, עם בריכת מפלון ועם הנצחה. אהבתי אותה כי היא מקסימה וגם השם שלה מחזיר אל הילדות.. אל ההליכה לבית הספר או אל האוניברסיטה.

נקודה שביעית רובע שביעי – מדליית תבליט לאנטואן סן אקספוזרי, אני בטוחה שאתן מזהים את שמו של הכותב האהוב שהוליד ונתן לעולם את סיפורו של הנסיך הקטן, אנטואן היה צרפתי, חי בשתי מלחמות העולם, והיה גם טייס, עיתונאי ומשורר.. וכמו הנסיך הקטן, גם מקום מותו לא נודע… מתוק בעיני שהתבליט הברור הזה ממוקם ליד גן ילדים, מה שסן אקספוזרי מאחל לכולנו להשאר.

נקודה שמינית רובע שמיני – כיכר מריניי Square Marigny– נקודת המעבר הבאה שלנו היא לצד העץ לזכרו של יצחק רבין, זוכה פרס נובל לשלום השני במסלולינו. בגינה שקטה ומיוחדת בין שדרות השאנז אליזה, לבין שגרירות ישראל בצרפת, ישנו עץ אשוח נטוע, ומתחתיו לוחית ובה כתוב – עץ זה ניטע לזכרו של יצחק רבין, זוכה פרס נובל לשלום. דרישת שלום קטנה לשלום.

נקודה תשיעית רובע תשיעי מוזיאון גוסטב מורו, Musée Gustave Moreau, ביתו של הצייר שהפך להיות מקום הצגת עבודותיו ויצירתו. זה דבר מאוד מיוחד, החיבור בין המקום בו הדברים נוצרו ונולדו, לבין המקום שבו הם מוצגים ונשמרים.
נקודת בונוס שניה ואחת מיני תיאטרונים רבים ברובע התשיעי הנה אבל למי שחושב שאני תמימה, יש נקודת מעבר נוספת, והיא תיאטרון מוגדור. Théâtre Mogador. תיאטרון בן למעלה מ100 שנה (מ1913), מהתיאטרונים האלו שנראה בסרטים, עם כמה יציעים וכלי תזמורת. ויותר טוב מזה, אפשר לראות את הפרסום על ההופעות בתיאטרון על עמודי מוריס ברחבי העיר. החוויה השלמה.

נקודה עשירית רובע עשירי – האמת שקצת התקשיתי לבחור ברובע העשירי, אבל בסוף בחרתי את הפייבוריט, הכבשה השחורה והיא תחנת הרכבת הידועה (וגם לשמצה) גאר דו נורד gare du Nord.
קודם כל הקדמה קטנטנה. – המילה גאר משמעה תחנה גדולה (לעומת סטסיון שזו תחנה קטנה, עצירה), ומשמעות המילה נורד (דו זו מילת חיבור) זה צפון, כלומר, תחנת הצפון, וממנה יוצאות רכבות צפונה. באותה מידה גאר דה לאסט זו תחנת המזרח, וגאר דה ליון זו התחנה שממנה יוצאות הרכבות לכיוון ליון. בכל אופן, היא ידועה לשמצה כי היא נמצאת באיזור הצפוני של פריז, ואוכלוסיות המהגרים וחסרי הבית בסביבותיה הנן בין הגבוהות בעיר. אבל לי יש חיבה אליה, כי כמו כל תחנת רכבת גדולה בפריז, מבחוץ היא יפהפיה, רומנטית ולוקחת אותך למקומות נפלאים נוספים בפריז ובעבר המפואר של פריז. קראו לי תמימה אבל בעיני יש מה לראות שם.

זהו, אנחנו מתחילים את הטיול בהתרחבות של הספירלה,
נקודה אחד עשר, רובע אחד עשרה – משהו מוכר יותר, בית כנסת דה לה רוקט. בית כנסת קהילתי, מאחורי שער מתכת גדולה.

ממשיכים אל נקודת מעבר רחוקה, ממש על גבול הפריפרי – periphe, מקיף פריז,
והיא נקודה שניים עשר רובע שתיים עשרה – מוזיאון להיסטוריה של ההגירה. Musée national de l'histoire de l'immigration. מבנה מרתק שכולו דמויות, ושעוסק בהיסטוריה של הקולוניות הצרפתיות ובהגירה לצרפת. נקודת ציון לא רחוק ומחוץ לגבול הכביש הסובב את פריז, בחרו להשאיר יער יפהפה – יער ונסן (Bois de Vincennes), כחלק מפריז וחלק מהרובע ה12. ונסן זהו החילזון המוציא ראשו מתוך השבלול.

חוזרים אל העיר בנקודה שלוש עשרה רובע שלוש עשרה, פלאס דאיטלי, (Place d'Italie) שקרויה על שם הדרך המובילה ממנה לאיטליה! אז למי שירצה לשנות כיוון, אל ארצות הפסטה והאיטלקית, אתם יודעים לאן לפנות.

נקודה המעבר הבאה, מספר ארבע עשרה רובע ארבע עשרה – העיריה של הרובע ה14. כן כן.. זו לא פעם ראשונה שאני מבטאת את התפעלותי מהבניה הציבורית ולמען הציבור בצרפת, והנה דוגמא נהדרת למבנה הציבור, מבנה מרהיב ומכובד שמטרתו היא שירות לחיי היומיום של האזרח. לרוב תוכלו לבקר בתוך המבנה בעילה של נישואין, אבל יש עיריות שפתוחות לציבור המשוטטים בדלתן הפתוחה.

נמשיך לנקודה חמש עשרה, רובע חמש עשרה, אל כפר סדנת האומנים שכיום פחות מוכרת מהבטו לבואר (Bateau-Lavoir) במונמרטר, ונגיע אל ה-la ruche, שהיא עיר אמנים קטנה שנמצאת בתוך פסאז׳. יש שם עד היום חיים אמנותיים תוססים, עם 60 סדנאות של אמנים היוצרים בהן. המקום היום פחות מוכר ומעט מוזנח, אבל למי שמחפש את החיבור בין האמנות ליוצריה, זהו מקום שבו תוכלו לפגוש את הנפשות הפועלות.
נקודת המעבר הבאה שלנו היא עוד מקום נפלא שמשמח שנמצאת בתוך גבולות פריז (אך לא בדיוק בתוך צורת השבלול), מוכנים לנקודה שש עשרה רובע שש עשרה? – יער בולון… יש ליער הזה שם רע, כי הוא מוכר כמקום זנות, ולאחרונה כמו כל יער ראוי היה בו טריפה מטעם הזאב הרע של נערה צעירה בשם פיליפין. ועדיין, אני חושבת שהאור צריך להחליף את החושך, וצריך שמטיילות ומטיילים טובים יגיעו ליער. בקיצור – אני חושבת שזה יער מקסים, עם טבע מרגיע, סנאים לפעמים, בריכות וגשרונים, ברבורים וציפורים. בקיצור מקום כלבבי.

נקודה שבע עשרה רובע שבע עשרה – מקום שממצב את פריז בתפיסה ההייטיקיסטית והפיננסית שיש מי ששואפים שיהיה הפרודוקט העיקרי של פריז, והוא מה שנקרא אי הכלכלה. – מוזיאון הכלכלה.

הנקודה השמונה עשרה, רובע שמונה עשרה – פארק מרסל בלוסטיין. יש כל כך הרבה מה לעשות ברובע השמונה עשרה, אבל במסלול הזה אני משתדלת להציע לכם נקודות שיאפשרו לכם לעבור בין המקומות המוכרים יותר והמוכרים פחות, ופארק מרסל בלוסטיין הוא מרחב יפהפה שממנו גם רואים את בזיליקת הלב הקדוש ובכללי בתוך השכונה. תהנו!

נקודה תשע עשרה רובע תשע עשרה – לה וילט.la Villette. זוהי נקודת המעבר האחת לפני אחרונה שלנו, היא במקום נוסף שיש מי שיגיד שלא מתאים לתיירים, אבל היי זה לא הטיול הזה.. זה הטיול שלנו שבו אנחנו חווים את העיר כמו שאנחנו וגם כמו שהיא, והנקודה הזו היא מקום יפה ומיוחד, במיוחד בלילה. אני זוכרת שהייתי שם בפעם הראשונה, קבעתי להפגש עם סמואל לעשות הליכה, חיכיתי לו ליד הטבקו (המקום בו מוכרים כרטיסי לוטו וכמובן סיגריות ומוצריהן) ואני זוכרת את תחושת חוסר הביטחון שחשתי, בגלל האנשים שהסתובבו ברחוב שהיו שונים מכל מה שהכרתי, וכשסמואל הגיע והראה לי את הדרך ללה וילט, אני זוכרת את תחושת הרווחה וההתפעלות מהתעלה המוארת, הגשרים הנפתחים, אורות הסירות הצבעוניות על המים.. בקיצור, הנקודה שלי ברובע ה-19.

וקדימה… הגענו אל הנקודה האחרונה (או הראשונה? ספרו לי…) והיא בית הקברות נקודה עשרים ואחרונה מסתבר רובע עשרים – פר לשז. Père-Lachaise. יכול להיות לא מורבידי ולא מפחיד, זה בית קברות למי שחיו את החיים, שהעניקו חיים למוזיקה, לפוליטיקה, לאמנות, לספרות, שצבעו את העולם שלנו. פעם תשאלו אותי ואספר לכם על תרבות הקבורה בצרפת (תודות לידידי אברהם שהחכים אותי בהחלט), אבל בכל אופן זו תהיה נקודת המעבר הראשונה או האחרונה, סמלית או לא,

"האם חשבת שלא תגיע לעולם למקום שללא הפסק הלכת אליו?" כך כתב מישל דה מונטין, הפילוסוף והמסאי הצרפתי בן תקופת הרנסנס (על שמו שדרות מונטיין היפהפיות היוצאות משדרות השאנז אליזה).
ואחרי שהגענו למקום שללא הפסק הלכנו אליו, אחזור גם אני, כדה מונטיין, אל שולחן הכתיבה ואכתוב לכם. חלק ג׳ להצעות המסלולים בפריז.
אפשר להצטרף לסיורים ושיטוטים שלי בעיר באינסטגרם, לשריין סיור איתי בעיר, לקרוא עוד דברים שכתבתי, להצטרף לקבוצה WhatsApp שבה מתעדכנים ראשונים ומעדכנים על דברים בזמן אמת בפריז, תוכלו גם לקבל עדכונים על סיפורים נוספים בדף הפייסבוק של LookThinkLove ויש גם קבוצת פייסבוק שתוכלו לשתף חוויות, המלצות, דעות והכל מנסיונכם האישי.
הקשבתי באוזניות ל: